Kiełbaski po kaszubsku
Składniki:
-80 dag mielonego mięsa wiepszowo - wołowo - cielęcego
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-8 utłuczonych ziaren jałowca
-pół łyżeczki zmielonych ziaren gorczycy
-majeranek i tymianek
-2 szklanki bulionu
-szklanka śmietany
-tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy
-pieprz i sól
Przygotowanie:
Siekamy cebulę i podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu. Do mięsa dodajemy cebulę, 3 ząbki czosnku roztarte z solą, połowę jałowca, gorczycę, trochę majeranku i tymianku. Masę wyrabiamy i formujemy z niej wałeczki o długości 10 cm i średnicy 3 cm. Z wierzchu posypujemy jałowcem.
Układamy kiełbaski w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy, aż się zrumienią ( ok. 30 minut). Przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem i śmietaną. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Sos doprawiamy roztartym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.
Źródło:gazeta
Źródło:gazeta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz