Saltimbocca
Składniki:
-50 dag sznyclówki cielęcej
-garść świeżych liści szałwii
-6 plasterków szynki parmeńskiej lub szynki staropolskiej
-1/3 szklanki kremówki
-pół szklanki białego wytrawnego wina
-1-2 ząbki czosnku
-2 łyżki mąki
-2 łyżki oliwy
-łyżka masła
-pieprz i sól
Przygotowanie:
Mięso kroimy na 6 plastrów. Rozbijamy je na grubość 3 mm. Na każdym kawałku kładziemy 2-3 listki szałwii i plasterek szynki.
Mąkę mieszamy z solą i pieprzem i obtaczamy eskalopki.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy posiekany czosnek i smażymy mięso po 2 minuty z każdej strony.
Przekładamy do rondla, wlewamy połowę wina i dusimy. Po 10 minutach wlewamy resztę wina, śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz