Tort jogurtowo-owocowy
Składniki:
Ciasto:
-20 dag mąki
-1/2 kostki masła
-całe jajko i 1 żółtko
łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki cukru
-5 dag mielonych migdałów
-cukier waniliowy
-szczypta soli
Krem jogurtowy:
-80 dag oczyszczonych owoców-malin, jagód, jeżyn
-2 małe jogurty (ok. 30 dag)
-5 dag cukru
-sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
-2 czubate łyżeczki żelatyny
-sok z 1/2 pomarańczy
-20 dag śmietany kremówki
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Owijamy je i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy tortownicę. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.
Na schłodzony kruchy spód wykładamy owoce, pozostawiając część do dekoracji. Jogurt mieszamy z cukrem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Żelatynę zalewamy na 5 minut małą ilością zimnej wody. Następnie dokładnie rozpuszczamy w podgrzanym soku pomarańczowym. Kiedy żelatyna ostygnie mieszamy ją z jogurtem.
Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy jogurtowej. Kremem jogurtowym pokrywamy owoce. Tort wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Ciasto ozdabiamy pozostałymi owocami. Można ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz