Ziemniaki po piekarsku
Składniki:
-1 kg ziemniaków
szklanka bulionu
-4-5 cebul
-8 dag masła lub margaryny
-tymianek
-2 łyżki natki pietruszki
-pokruszony liść laurowy
-pieprz i sól
Przygotowanie:
Cebulę czyścimy i kroimy na plasterki.Szklimy na łyżce tłuszczu. Ziemniaki kroimy w plasterki i przelewamy na sicie wrzątkiem. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na przemian warstwami ziemniaki i cebulę, przesypując solą, pieprzem, tymiankiem, liściem i natką. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki. Zalewamy bulionem, obkładamy płatkami masła. Wstawiamy do piekarnika gorącego i pieczemy, aż się zrumieni ok. 50 minut.
Podajemy jako dodatek do mięs i ryb lub z surówką jako samodzielne danie.
źródło: gazeta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz