Salami z gruszkami
Składniki:
-kawałek miąższu z dyni
-2 gruszki
-sok z cytryny
-10 dag salami
-1/2 szklanki śmietany lub jogurt naturalny
-2 łyżki majonezu
-natka pietruszki
-kilka ładnych liści sałaty
Przygotowanie:
-Liście sałaty płuczemy, dokładnie osączamy i układami na półmisku.
-Gruszki myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy je na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
-Dynię myjemy, obieramy, usuwamy część z nasionami i kroimy w niewielkie słupki.
-Kiełbasę salami kroimy na cienkie plasterki, najlepiej kupić już pokrojoną.
-Na liściach sałaty układamy kawałki gruszek i dyni. Na wierzchu kładziemy plasterki salami. Sałatkę polewamy sosem ze śmietany wymieszanej z majonezem lub jogurtem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz