Z przyprawieniem masy mięsnej można eksperymentować. Zamiast tradycyjnego zestawu: cebula, czosnek, można dodać tymianek, miętę, szczyptę cynamonu, słodką paprykę itp.
W trakcie smażenia kotleciki rosną, trzeba je więc mocno spłaszczać w trakcie formowania. Nie smażymy kotletów na silnym ogniu, ponieważ panierka się przypali, a mięso w środku będzie surowe.
Kotlety mielone panierowane w orzechach
Składniki:
-50 dag mielonego mięsa wieprzowego
-czerstwa bułka
-jajko
-mała cebula
-łyżka masła
-2 ząbki czosnku
-10 dag orzechów włoskich
-sól do smaku
-oliwa lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
-Moczymy bułkę w ciepłym mleku lub wodzie. Odciskamy. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę.
-Wyrabiamy masę mięsną z bułką, żółtkiem, cebulą, czosnkiem i solą. Białka ubijamy. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
-Prażymy orzech na patelni i siekamy.
Formujemy wilgotnymi rękami kulki z mięsa, spłaszczamy je w orzechowej panierce. Formujemy zgrabne kotleciki. Smażymy je na patelni z obu stron na średnim ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz