Buraczki zasmażane z kminkiem
Składniki:
-1 kg buraków
-sok z cytryny
-3 łyżki masła
-3 łyżki mąki
-łyżka kminku
-sól do smaku
Przygotowanie:
-Szorujemy buraki, zalewamy wrzątkiem, gotujemy ok. 1 godziny i studzimy.
-Obieramy buraki i trzemy je na tarce o dużych oczkach.
-Podsmażamy w rondlu mąkę z masłem na jednolitą masę. Wrzucamy buraki, dodajemy sok z cytryny, kminek, cukier i sól do smaku.Smażymy 5 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Rada:
-Buraki możesz też ugotować w parowarze. Mają wtedy bardziej wyrazisty smak.
-Ogólna zasada gotowania warzyw jest następująca: Jeśli zależy ci na wywarze, wrzuć warzywa do zimnej wody i powoli gotuj.Jeśli zależy ci na warzywach, zalej je wrzątkiem i gotuj. Warzywa do zasmażania czy sałatek zawsze gotuj bez obierania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz