To Się Przyda

poniedziałek, 9 września 2013

BURACZKI ZASMAŻANE

Zasmażane buraczki to klasyczny w kuchni polskiej dodatek do mięsa. Buraczki zasmażane doskonale komponują się z kotletem mielonym, pieczenią, czy gulaszem. Warto umieć przyrządzić je na kilka sposobów.

Buraczki zasmażane z kminkiem




Składniki:

-1 kg buraków
-sok z cytryny
-3 łyżki masła
-3 łyżki mąki
-łyżka kminku
-sól do smaku

Przygotowanie:

-Szorujemy buraki, zalewamy wrzątkiem, gotujemy ok. 1 godziny i studzimy.
-Obieramy buraki i trzemy je na tarce o dużych oczkach.
-Podsmażamy w rondlu mąkę z masłem na jednolitą masę. Wrzucamy buraki, dodajemy sok z cytryny, kminek, cukier i sól do smaku.Smażymy 5 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.

Rada:

-Buraki możesz też ugotować w parowarze. Mają wtedy bardziej wyrazisty smak.
-Ogólna zasada gotowania warzyw jest następująca: Jeśli zależy ci na wywarze, wrzuć warzywa do zimnej wody i powoli gotuj.Jeśli zależy ci na warzywach, zalej je wrzątkiem i gotuj. Warzywa do zasmażania czy sałatek zawsze gotuj bez obierania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz