To Się Przyda

piątek, 13 września 2013

SAŁATKA OWOCOWA W AEBUZIE

Atrakcyjna forma tej sałatki sprawia, że nadaje się na przyjęcia. Jeśli jest to kolacja we dwoje, można wyjadać sałatkę palcami, a sok wypić przez słomkę bezpośrednio ze skorupy arbuza.
Do sałatki można użyć dowolnego zestawu owoców, podstawą jest arbuz i jakieś owoce jagodowe.
Sałatka powinna być dobrze schłodzona.
Jeśli jest przeznaczona dla dzieci, należy zrezygnować z alkoholu.

Sałatka owocowa w arbuzie




Składniki:

-dojrzały arbuz
-4 dojrzałe brzoskwinie
-50 dag truskawek lub malin
-ananas (niekoniecznie)
-melon (niekoniecznie)
-2 pomarańcze (niekoniecznie
-2 jabłka
-kiść winogron (niekoniecznie)
-garść rodzynek
-kieliszek wódki lub wermutu
-3 łyżki cukru
-listki mięty

Przygotowanie:

-Kroimy arbuz w poprzek na pół. wyjmujemy miąższ. Usuwamy pestki, a miąższ kroimy w dużą kostkę.
-Płuczemy owoce jagodowe, pozostałe obieramy i kroimy w dożą kostkę.Delikatnie mieszamy wszystkie składniki z cukrem i alkoholem.
-Wkładamy sałatkę do wydrążonych połówek arbuza i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz