To Się Przyda

środa, 18 września 2013

KARP PIECZONY NADZIEWANY

Karpie są smaczne nie tylko w Wigilię. Te przepis przywiozła od kuzynki z Gdańska . Jedząc go przypominają się święta. Dodany był z sosem chrzanowym.

Karp pieczony nadziewany




Składniki:

-1 kg karpia
-2 cebule
-20 dag kaszy manny
-2 kromki czerstwej bułki
-wywar warzywny
-2 łyżki śmietany
-1 jajko
-5 pieczarek
-2 strąki papryki
-2 łyżki oleju
-sól i pieprz

Przygotowanie:

-Sprawionego karpia płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
-Kaszę gotujemy w wywarze warzywnym z łyżką tłuszcz. Bułkę namaczamy w wywarze.Paprykę podpiekamy w piekarniku, zdejmujemy skórę, a miąższ drobno kroimy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. 
-Dodajemy do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki. Wbijamy jajko, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem.
-Farszem nadziewamy karpia, spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Układamy w natłuszczonej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 st.
-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz