To Się Przyda

wtorek, 24 września 2013

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Teraz warzywa są najtańsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze. Korzystajmy więc z pełni sezonu.

Zapiekanka ziemniaczana




Składniki:

-1 kg ziemniaków
-4 duże pomidory
-1 duży por
-suszony rozmaryn
-mały słoiczek oliwek
-4 duże pieczarki
-20 dag sera żółtego (gouda lub ementaler)
-sól, pieprz i mielona papryka

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy 12-15 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w cienkie plasterki. Czyścimy i myjemy pieczarki i pozostałe warzywa, następnie kroimy na małe kawałki. Płaską formę żaroodporną (30 x 32 cm) smarujemy olejem. Przekładamy do niej ziemniaki wymieszane z pieczarkami i resztą warzyw. Posypujemy solą, rozmarynem, pieprzem i papryką. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem i oliwkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 200 st. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz