Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-4 duże pomidory
-1 duży por
-suszony rozmaryn
-mały słoiczek oliwek
-4 duże pieczarki
-20 dag sera żółtego (gouda lub ementaler)
-sól, pieprz i mielona papryka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy 12-15 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w cienkie plasterki. Czyścimy i myjemy pieczarki i pozostałe warzywa, następnie kroimy na małe kawałki. Płaską formę żaroodporną (30 x 32 cm) smarujemy olejem. Przekładamy do niej ziemniaki wymieszane z pieczarkami i resztą warzyw. Posypujemy solą, rozmarynem, pieprzem i papryką. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem i oliwkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 200 st. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz