Sałatka z kiełkami pszenicy
Składniki:
-20 dag kiełków pszenicy (lub innych )
-1/2 małej kapusty pekińskiej
-3 kiszone ogórki
-1 zielona papryka
-1 czerwona papryka
-pęczek natki pietruszki
-2 ząbki czosnku
-sok z cytryny
-3 łyżki oleju
-sól i cukier
Przygotowanie:
Kiełki pszenicy płuczemy i blanszujemy (wrzucamy na minutę do wrzątku). Kapustę szatkujemy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Umytą i osączoną natkę drobno kroimy. Warzywa mieszamy z kiełkami. Ząbki czosnku rozgniatamy, rozcieramy z solą i cukrem. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy , odstawiamy na 10 minut i łączymy z olejem. Sałatkę mieszamy z sosem i posypujemy natką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz