Kabaczki faszerowane warzywami
Składniki:
-2 średnie kabaczki (ok. 2 kg)
-3 marchewki
-25 dag zielonej fasolki szparagowej
-2 cebule
-2 pomidory
-pół szklanki ryżu
-2 szklanki jogurtu
-6 łyżek oliwy
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sól, pieprz i łyżka sosu sojowego
-2 szklanki bulionu (może być z kostki)
Przygotowanie:
-Myjemy kabaczki i kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ i kroimy go w kostkę. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę.
-Opłukujemy ryż, osączamy go na sicie, smażymy 3 minuty na oleju, dodajemy warzywa i miąższ z kabaczków. Smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy i mieszamy z natką.
-Nadziewamy kabaczki farszem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy kabaczki i zalewamy bulionem.
-Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy je 40 minut.Przed podaniem polewamy jogurtem.
Dla każdego biesiadnika przeznaczamy jedną połówkę kabaczka. Dobrym dodatkiem jest surówka z białej kapusty lub ogórek małosolny.
Rada:
-Kabaczek powinien być jasno zielony, o delikatnej, dającej się łatwo zadrapać paznokciem skórce, długości nie więcej niż 20-30 cm.
-Kabaczki w trakcie pieczenia muszą być przykryte. Jeśli pieczemy je w naczyniu z pokrywą, sprawa jest załatwiona, natomiast jeśli używamy blachy do pieczenia, owijamy ją folią aluminiową przed wstawieniem do piekarnika. I nie zaglądamy w trakcie pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz