To Się Przyda

sobota, 14 września 2013

SAŁATKA Z RYBĄ

Specyficzny smak pora można złagodzić, polewając pokrojone, ułożone na sicie plasterki wrzącą wodą. Jednak taki zabieg częściowo niszczy zawartą w porze  witaminę C. Najlepiej do sałatki brać tylko białą część.

Sałatka z rybą




Składniki:

-2 wędzone piklingi (może być makrela lub inna wędzona ryba mająca mało ości)
-2 strąki czerwonej papryki
-2 pory (jasne części)
-3 kiszone ogórki

Przygotowanie:

-Z ryby zdejmujemy skórę, oddzielamy ości i dzielimy na nieduże kawałki.
-Czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski.
-Bardzo starannie myjemy pory i kroimy na cienkie krążki. Rozdzielamy na pojedyncze pierścienie.
-Ogórki kiszone kroimy w słupki.
-Na podłużnym półmisku układamy dwa łączące się wieńce: jeden z plasterków papryki, drugi z pora. W środku każdego układamy kawałki ryby, a następnie słupki ogórka i paski papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz