To Się Przyda

wtorek, 17 września 2013

INDYK W POMIDORACH

Świeżo zgrillowane mięso, ułożone na kluskach śląskich, przykryte klasycznym sosem pomidorowym, to propozycja na wyśmienity i treściwy, a przy tym nietłusty obiad. Jeśli nie mam czasu na zrobienie klusek indyka podaję z ryżem lub kaszą gryczaną, jaglaną lub krakowską. Do tego ulubioną surówkę i białe lekko schłodzone wino.

Indyk w pomidorach




Składniki:

-60 dag piersi indyka
-po płaskiej łyżeczce vegety, świeżo zmielonego pieprzu i słodkiej papryki
-łyżeczka oliwy
-kopiasta łyżka posiekanej natki lub świeżej bazylii
-60 dag klusek śląskich
-łyżeczka soli do gotowania klusek

Sos:
-duża puszka pomidorów bez skórki
-2 duże ząbki czosnku
-po łyżeczce słodkiej papryki, suszonego oregano i tymianku
-2 łyżki oliwy
-łyżka masła
-łyżeczka cukru
-łyżeczka soku z cytryny
-sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

-Kroimy umyte piersi na niewielkie filety.Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron mieszanką vegety, papryki i pieprzu.
-Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Smarujemy oliwą. Krótko grillujemy mięso z obu stron. Nie powinno być zbyt suche.
-Gotujemy kluski we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy. Na półmiski lub na talerzach  kładziemy na kluskach filety, polewamy je gorącym sosem i posypujemy natką pietruszki lub bazylią.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

-Podgrzewamy w rondlu z grubym dnem 2 łyżki oliwy, podsmażamy czosnek na jasny kolor.
-Dodajemy pomidory z zalewą, papryką i oregano. Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 30- 40 minut.
-Dodajemy sok z cytryny, cukier sól i pieprz. Wsypujemy tymianek i gotujemy jeszcze 5 minut. Nie rozgniatamy pomidorów. Na końce dodajemy masło i jak trzeba doprawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz