Zapiekanka rybna z papryką
Składniki:
-1 duży por
-80 dag mrożonych filetów z mintaja
-po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki
-2 jajka
-1 szklanka śmietany 12-proc.
-pieprz i sól
-3 łyżki startego żółtego sera
-2 łyżki masła
-2 łyżki tartej bułki
-1 ząbek czosnku
-sok z jednej cytryny
-zioła prowansalskie
Przygotowanie:
-Filety rybne skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
-Por czyścimy, nacinamy wzdłuż, płuczemy i kroimy w plasterki. Paprykę czyścimy z pestek, nacinamy wzdłuż, płuczemy i kroimy w paski.
-Formę do zapiekania smarujemy masłem i roztartym czosnkiem. Oprószamy tartą bułką. Warstwami układamy rybę i warzywa. Polewamy śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi jajkami i serem. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Pieczemy 30 minut w temp. 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz