Świetnym dodatkiem do de volaille będą żurawina do mięsa, frytki, pieczone ziemniaki albo ryż, gotowane szparagi, zielony groszek,cz brukselka polana masłem z bułką tartą.
Można urozmaicić klasyczny smak kotletów de volaille, dodając do masła nie tylko pietruszkę, ale też inne zioła. Warto po eksperymentować.
Kotlety de volaille smażymy powoli, na średnim ogniu, aby mięso w środku nie było surowe.Jedząc pierwszy kęs musimy odkroić ostrożnie, aby nie opryskać się masłem.
Kotlety de volaille
Składniki:
-4 pojedyncze piersi kurczaka
-4 łyżeczki masła
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-jajko
-mąka
-bułka tarta
-sol i pieprz do smaku
-oliwa lub klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
-Myjemy, osuszamy i rozbijamy piersi z kurczaka (najlepiej przez folię). Solimy i posypujemy pieprzem.
-Z masłem mieszamy drobno posiekaną pietruszkę. Grudkę masła kładziemy na środku rozbitej piersi z kurczaka i ciasno zwijamy.
-Panierujemy w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy powoli na oliwie lub maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz