To Się Przyda

wtorek, 10 września 2013

KOTLETY DE VOLAILLE

Kotlet de volaille ma bardzo delikatny smak i jest soczysty. Kawałek masła w środku nadaje mu specyficzny aromat. Jest on lubiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.
Świetnym dodatkiem do de volaille będą żurawina do mięsa, frytki, pieczone ziemniaki albo ryż, gotowane szparagi, zielony groszek,cz brukselka polana masłem z bułką tartą.
Można urozmaicić klasyczny smak kotletów de volaille, dodając do masła nie tylko pietruszkę, ale też inne zioła. Warto po eksperymentować.
Kotlety de volaille smażymy powoli, na średnim ogniu, aby mięso w środku nie było surowe.Jedząc pierwszy kęs musimy odkroić ostrożnie, aby nie opryskać się masłem.

Kotlety de volaille




Składniki:

-4 pojedyncze piersi kurczaka
-4 łyżeczki masła
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-jajko
-mąka
-bułka tarta
-sol i pieprz do smaku
-oliwa lub klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

-Myjemy, osuszamy i rozbijamy piersi z kurczaka (najlepiej przez folię). Solimy i posypujemy pieprzem.
-Z masłem mieszamy drobno posiekaną pietruszkę. Grudkę masła kładziemy na środku rozbitej piersi z kurczaka i ciasno zwijamy.
-Panierujemy w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy powoli na oliwie lub maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz