Karp po poznańsku
Składniki:
-1 karp
-włoszczyzna
-ziele angielskie
-liście laurowe
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-pół szklanki wina
-5 dag piernika
-rodzynki
-migdały
-sok z cytryny
-sól i cukier
Przygotowanie:
Włoszczyznę czyścimy, dodajemy przyprawy. Gotujemy wywar ok. 1 litr. Rybę czyścimy, dzielimy na porcje, wkładamy do wywaru i gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy ją, a wywar odcedzamy, odparowujemy, aby pozostało 0, 75 l. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją wywarem, dodajemy wino i pokruszony piernik. Wszystko zagotowujemy, przecieramy i doprawiamy. Dodajemy migdały i rodzynki. Do sosu wkładamy rybę i trzymamy ją w cieple ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz