Podając tą zupę powinna być ona ciepła, ale nie bardzo gorąca. Przed podaniem posypuję ja natką pietruszki. Majeranek dodaje zupie ,,ciężkości", z samą natką fasolowa jest ,, lżejsza", w większym stopniu letnia niż zimowa. Jeśli chcę by zupa była gęsta i pożywna dodaję zasmażkę.
Ja tą zupę przygotowuję z kluseczkami. Im bardziej kopiastą łyżeczkę dodamy do jajka, tym ciasto na kluski będzie gęstsze, a kluski wyjdą grubsze. Im rzadsze ciasto, tym delikatniejsze kluski - co kto lubi.
Fasolowa z pomidorami
Składniki:
-włoszczyzna i korpus z kurczaka lub 2 kostki bulionowe i 2 marchewki
-2 listki laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-50 dag świeżej fasoli Piękny Jaś
-1 jajko
-3 łyżeczki mąki
-4 mięsiste pomidory
-łyżka cukru
-pół pęczka natki pietruszki
-majeranek (niekoniecznie)
-sól do smaku
Przygotowanie:
-Gotujemy na małym ogniu wywar z warzyw, korpusu, soli i przypraw. Odcedzamy go. Można też rozpuścić w wodzie kostki bulionowe, dodać przyprawy i marchewki w plasterkach.
-Dodajemy do zupy fasolę i gotujemy do miękkości przez ok. 30 minut.
Mieszamy w kubeczku jajko z mąką, dodając szczyptę soli. Starannie roztrzepujemy ewentualne grudki i odstawiamy na 10 minut. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
- Wlewamy ciasto cienkim strumieniem do wrzącej zupy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy pomidory, natkę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz