Potrawka z pieczarkami
Składniki:
-25 dag makaronu (penne)
-1 pęczek dymki
-1 ząbek czosnku
-25 dag kurek (mogą być mrożone)
-40 dag pieczarek
40 dag szynki
-2 łyżki oleju
-20 dag pomidorów koktajlowych
-20 dag śmietany kremówki
-pół pęczka oregano
-sól
Przygotowanie:
Kurki jeśli są mrożone rozmrażamy je i gotujemy w osolonej wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dymkę oczyszczamy i kroimy w krążki. Czosnek obieramy, siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Szynkę kroimy w kostkę. Mocno rozgrzewamy olej na dużej patelni, podsmażamy na nim szynkę i przekładamy na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzucamy dymkę, kurki i pieczarki, podsmażamy na złoty kolor. Pomidory myjemy, kroimy i dodajemy do grzybów. Następnie wrzucamy szynkę i makaron, dokładnie mieszamy. Całość podlewamy śmietaną i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Oregano płuczemy, listki odrywamy, kilka zostawiamy do dekoracji. Pozostałe listki siekamy, wrzucamy do potrawki i mieszamy. Gotowe danie dekorujemy listkami i podajemy na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz