To Się Przyda

środa, 11 września 2013

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI

Zanim przyjdzie czas na sok malinowy, cieszmy się świeżymi owocami. Cisto według tego prostego przepisu zawsze się udaje! Podaję je na zimno, z bitą śmietaną. Jeśli mam więcej czasu, ucieram krem z masła, żółtek, cukru i malin (5 dag masła, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/3 szklanki malin). rozsmarowuję go na zimnym spodzie. Na kremie układam warstwę malin.
Jeśli maliny są bardzo dojrzałe i pochodzą ze znanego źródła, np. własnego ogrodu, lepiej ich nie myć. Maliny kupne zawsze myję.

Kruche ciasto z malinami




Składniki:

-12,5 dag mąki
-4 dag cukru pudru
-10 dag masła
-żółtko
-cukier waniliowy
-75 dag malin
-ćwierć szklanki cukru pudru
-słoik dżemu malinowego lub galaretki porzeczkowej (120g)

Przygotowanie:

-Siekamy na stolnicy mąkę i cukier puder z masłem. Dodajemy żółtko, szczyptę soli i zagniatamy ciasto, dodając tyle wody, aby dało się zagnieść.Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
-Wylepiamy ciastem tortownicę lub formę do tarty z falistym brzegiem, wysmarowaną masłem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 20 - 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
-Przebieramy maliny. Odkładamy 50 dag najładniejszych, resztę rozgniatamy widelcem z cukrem pudrem.Rozgniecione maliny rozprowadzamy na spodzie ciasta. Na wierzchu nakładamy całe owoce.
-Rozpuszczamy w rondelku dżem lub galaretkę. Lekko studzimy i grubym pędzlem smarujemy stygnącym dżemem maliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz