To Się Przyda

wtorek, 17 września 2013

JARZYNOWA Z FRYKADELKAMI

Jarzynowa z frykadelkami to typowy przykład obiadu jednogarnkowego. Mamy zupę i drugie w jednym. czyli oszczędność czasu bez uszczerbku dla smaku.
Zupę podaję gorącą, posypaną natką pietruszki, ewentualnie z pieczywem.
Ciekawą odmianą tej zupy jest zupa-krem z frykadelkami. Aby ją otrzymać, postępuję tak samo jak przy zwykłej zupie jarzynowej, tylko po ugotowaniu wyjmuję frykadelki, ziele angielskie i listek, a resztę miksuję, po czym z powrotem wkładam frykadelki.
Trzeba pamiętać aby frykadelki wkładać do gotującej się zupy. W przeciwnym razie mogą się rozpaść. Groszek czy fasolę można zastąpić kalarepką lub kalafiorem.

Jarzynowa z frykadelkami




Składniki:

-50 dag mielonego mięsa drobiowego
-2 jajka
-czerstwa bułka
-włoszczyzna
-4-5 ziemniaków
-cebula
-25 dag fasolki szparagowej lub zielonego groszku
-posiekany koperek
-liść laurowy
-4 ziarna ziela angielskiego
-sól, cukier i pieprz do smaku

Przygotowanie:

-Czyścimy włoszczyznę, płuczemy i kroimy w talarki. Zielone części warzyw wrzucamy do garnka w całości. Fasolę płuczemy i kroimy na 3-4 kawałki. Jeśli mamy groszek w strąkach to go łuskamy. Cebulę bez obierania, przypiekamy na suchej patelni.
-Zalewamy warzywa wodą, lekko solimy, dodajemy listek i ziele. Gotujemy 20 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. wyjmujemy zielone liście i cebulę.
-Namaczamy bułkę w wodzie lub mleku. Odciskamy. Wyrabiamy mięso z bułką, żółtkami, solą, pieprzem i koperkiem. Dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy.
-Z masy mięsnej wilgotnymi rękami robimy małe kulki i wrzucamy do wrzącej zupy. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz