Znakomicie smakują z jabłkiem pieczonym i pyzami lub kopytkami polanymi sosem z pieczeni.
Jak najprościej upiec jabłko do tego dania?- zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na pół godziny.
Nogi kurze faszerowane
Składniki:
-6 nóg kurzych (pałka i biodro razem)
-niepełna łyżeczka soli
-pieprz do smaku
-szklanka czerwonego półwytrawnego wina
-30 dag mielonej łopatki wieprzowej
-15 dag bułki tartej
-jajko
-płaska łyżeczka wegety
-pół łyżeczki cynamonu
-pół łyżeczki pieprzu
-1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
-garść rodzynek
-garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
-Myjemy nogi kurze i wycinamy z nich kości. (Nacinamy nogę po wewnętrznej stronie wzdłuż obu kości. Ostrym nożem odcinamy mięso od kości, wyłamując w stawach). Rozbijamy je tłuczkiem po stronie mięsa. Solimy i pieprzymy z obu stron.
-Przygotowanie farszu:
W misce zalewamy bułkę tartą połową wina i czekamy, aż je wchłonie. Dodajemy mięso, jajko, przyprawy, połowę rodzynków i orzechów. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz od strony mięsa i ciasno zwijamy w rulony.
-Wsypujemy na dno żaroodpornego naczynia pozostałe rodzynki i orzechy. Wkładamy ruloniki i podlewamy resztą wina. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.. Pieczemy pod przykryciem (w rękawie) 45 minut, dopiekamy bez przykrycia 15 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą (3-4 łyżki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz