Pampuchy z jabłkami
Składniki:
-40 dag mąki
-2 jajka
-3/4 szklanki mleka
-4 dag drożdży
-1 łyżka cukru
-szczypta soli
-tarta bułka
-cynamon
-4 jabłka
-5 dag rodzynek
Przygotowanie:
-Drożdże połączyć z letnim mlekiem, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę mąki, jajka, sól, tłuszcz. Wrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
-Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy. Następnie Rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki, w każdy wciskamy kawałek obranego jabłka i kilka rodzynek. Odkładamy do wyrośnięcia.
-Garnek z wodą doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wkładamy wkładkę do gotowania na parze na której układamy pampuchy. Podgrzewamy ok. 20 minut. Wyjmujemy na półmisek, posypujemy cynamonem i bułką tartą przesmażoną na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz