To Się Przyda

środa, 4 września 2013

ŁOPATKA W SOSIE CZOSNKOWYM

Pieczonej łopatki wieprzowej nie trzeba reklamować. Ma ona mocną pozycję w kuchni polskiej. Warto trochę odmienić jej smak. Proponuję podać ją w sosie czosnkowym.

Łopatka w sosie czosnkowym




Składniki:

-1 kg łopatki wieprzowej
-4 łyżki oleju
-2 ząbki czosnku
-pół łyżeczki soli
-pół łyżeczki vegety
-pół łyżeczki pieprzu
SOS:
-5 łyżek masła
-4 łyżki mąki
-szklanka śmietany
-2 szklanki mleka
-4 ząbki czosnku
-cukier i sół

Przygotowanie

-Płuczemy mięso, nacieramy solą, vegetą, pieprzem i roztartymi ząbkami czosnku. W brytfannie lub na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy na dużym ogniu.. Podlewamy kilkoma łyżkami wody lub wkładamy do rękawa do pieczenia.
-Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Po 10 minutach zmniejszamy temp. Pieczemy, podlewając wodą od czasu do czasu. Po 30 minutach mięso odwracamy. Jeżeli piecze się w rękawie, na dno brytfanny wlewamy pół szklanki wody.
Sos:
Podgrzewamy na patelni masło i mąkę. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Zasmażkę zdejmujemy z ognia. Energicznie mieszając, dodajemy śmietanę, mleko, sos spod pieczeni, szczyptę soli i cukru oraz roztarty czosnek. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu cały czas mieszając.

Rada:

-Mięso wkładaj do gorącego piekarnika- niska temperatura spowoduje utratę składników odżywczych. Sos zaczynamy przygotowywać 15 minut przed końcem pieczenia mięsa. Zbyt długie gotowanie zaszkodzi jego konsystencji.
-Warto upiec podwójną ilość mięsa, podać połowę, a resztę zamrozić na później. Pamiętajmy, że jeśli 1 kg łopatki piecze się 1 godzinę to 2 kg-2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz