Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, tego samego dnia, kiedy było pieczone.
Do pieczenia francuskiego ciasta piekarnik musi być dobrze nagrzany!
Jabłka do tego ciasta muszą być odpowiedniego gatunku - reneta czy antonówka.
Wypróbujcie kilka gatunków gotowego francuskiego ciasta i wybierzcie najlepsze. Prawdziwe ciasto francuskie powinno zawierać tylko masło, ale do ciasta gotowego dodają również tłuszcze roślinne. Chodzi o to, aby wybrać takie, które ma w sobie najwięcej masła.
Francuskie ciasto z jabłkami
Składniki:
-opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
-1 kg jabłek (reneta, boiken )
-cukier waniliowy
-cukier brązowy lub biały
-pół kostki masła
-cynamon (niekoniecznie)
-kardamon (niekoniecznie)
Przygotowanie:
-Rozmrażamy ciasto. Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je na ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
-Rozciągamy ciasto ma wysmarowanej masłem blasze. Układamy na nim jabłka. Posypujemy je obficie cukrem i na wierzch ścieramy na tarce bardzo zimne masło.
-Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 20-30 minut. Przed podaniem można posypać ciasto przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz