To Się Przyda

poniedziałek, 16 września 2013

FRANCUSKIE CIASTO Z JABŁKAMI

Francuskie ciasto z jabłkami to powszechnie lubiany deser. Jest łatwy w przygotowaniu. Może je zrobić nawet dziecko. Cały problem polega na kupieniu dobrego gatunkowo ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, tego samego dnia, kiedy było pieczone.
Do pieczenia francuskiego ciasta piekarnik musi być dobrze nagrzany!
Jabłka do tego ciasta muszą być odpowiedniego gatunku - reneta czy antonówka.
Wypróbujcie kilka gatunków gotowego francuskiego ciasta i wybierzcie najlepsze. Prawdziwe ciasto francuskie powinno zawierać tylko masło, ale do ciasta gotowego dodają również tłuszcze roślinne. Chodzi o to, aby wybrać takie, które ma w sobie najwięcej masła.

Francuskie ciasto z jabłkami




Składniki:

-opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
-1 kg jabłek (reneta, boiken )
-cukier waniliowy
-cukier brązowy lub biały
-pół kostki masła
-cynamon (niekoniecznie)
-kardamon (niekoniecznie)

Przygotowanie:

-Rozmrażamy ciasto. Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je na ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
-Rozciągamy ciasto ma wysmarowanej masłem blasze. Układamy na nim jabłka. Posypujemy je obficie cukrem i na wierzch ścieramy na tarce bardzo zimne masło.
-Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 20-30 minut. Przed podaniem można posypać ciasto przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz