Klopsiki warzywne
Przygotowanie:30 minut
Smażenie 20 minut
Składniki na 4 porcje:
-kalafior
-pół główki białej kapusty
-4 duże ziemniaki
-2 cebule
-2 jajka
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz i vegete do smaku
-ok.6 łyżek mąki grochowej lub ziemniaczanej i pszennej, tak pół na pół
-olej
Sos:
-2 kg pomidorów
-łyżka tymianku
-łyżka oregano
-2 ząbki czosnku
-4 łyżki oliwy
-łyżka cukru
-sól do smaku
Przygotowanie:
-Myjemy pomidory, dowolnie je kroimy i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Dolewamy odrobinę wody, solimy, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy na średnim ogniu, aż się rozgotują.
-Myjemy kalafior i dzielimy na cząstki. Kapustę myjemy i kroimy na kawałki. Kalafior, kapustę i ziemniaki miksujemy w malakserze, blenderem lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie.
-Dodajemy do masy warzywnej jajka, mąkę, cebulę, vegetę, sól i pieprz. wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy mąkę. Wilgotnymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i zrumieniamy w głębokim tłuszczu. Osączamy na papierowym ręczniku.
-Przecieramy pomidory przez sito, dodajemy zmiażdżony czosnek, oregano, tymianek, oliwę oraz sól i cukier do smaku. jeśli sos jest zbyt rzadki, odparowujemy go na silnym ogniu cały czas mieszając. Klopsiki wkładamy do sosu i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz