Podając trzeba deser schłodzić i podawać na zimno. Można go udekorować konfiturą, bitą śmietaną, listkami mięty lub orzechami. Są tacy, którzy wszelkie dodatki uznają za profanację.
Gruszki w sosie waniliowym
Składniki:
-50 dag dojrzałych, soczystych gruszek (klapsa)
-2-3 łyżki cukru
-1,5 litra wody
SOS:
-żółtko
-jajko
-łyżka mąki ziemniaczanej
-3 łyżki cukru
-pół szklanki wrzącego mleka
-miąższ z jednej laski wanilii
Przygotowanie:
-Obieramy, myjemy i kroimy gruszki na pół, wzdłuż. Wydrążamy gniazda nasienne.
-Zagotowyjemy wodę z cukrem. Do wrzątku wkładamy partiami gruszki i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do salaterki.
-Ucieramy jajko, żółtko, cukier, mąkę i wanilię. Stopniowo dolewamy wrzące mleko i wrzący wywar z gotowania gruszek.
-Na gazie ustawiamy garnek z wodą, a na nim kładziemy naczynie tak, aby nie dotykało powierzchni wody. gdy woda w garnku zagotuje się, miksujemy na wolnych obrotach krem tak długo, aż zgęstnieje. Posypujemy go cukrem pudrem, aby nie zrobił się kożuch i studzimy. przed podaniem polewamy gruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz