Do tego dania wybieram mirabelki dojrzałe, ciemnożółte. Rodzynki przed włożeniem do mięsa namaczam w wermucie.
Jeśli pestka mocno przywiera, wrzucam całą mirabelkę do pieczeni, a pestkę usuwam przed miksowaniem sosu.
Polędwiczki w sosie z mirabelek
Składniki:
-4 grube polędwiczki wieprzowe
-10 dag rodzynek
-50 dag mirabelek
-300 ml wermutu
-oliwa do smażenia
-2 ząbki czosnku
-sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
-Mięso myjemy, osuszamy i jeśli konieczne usuwamy błony. Czosnek rozcieramy z solą i nacieramy polędwiczki. Następnie kroimy je wzdłuż, nie do końca, tak aby powstała kiszonka. Do niej wkładamy po garstce rodzynek.
-Myjemy i drylujemy mirabelki. Mięso obsmażamy, na silnym ogniu i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy mirabelkami, polewamy tłuszczem ze smażenia wymieszany z wermutem.
-Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Wyjmujemy mięso, a sos miksujemy. Doprawiamy solą i cukrem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz