To Się Przyda

sobota, 14 września 2013

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z MIRABELEK

Mięso na słodko to przysmak nie tylko Skandynawów. Polska kuchnia ma też swoje przysmaki, jak choćby schab ze śliwką czy pieczeń z miodem. Z tego samego nurtu wywodzą się pyszne polędwiczki z mirabelkami. Odpowiednim dodatkiem do togo dania jest ryż i sałata polana sosem winegret.
Do tego dania wybieram mirabelki dojrzałe, ciemnożółte. Rodzynki przed włożeniem do mięsa namaczam w wermucie.
Jeśli pestka mocno  przywiera, wrzucam całą mirabelkę do pieczeni, a pestkę usuwam przed miksowaniem sosu.

Polędwiczki w sosie z mirabelek




Składniki:

-4 grube polędwiczki wieprzowe
-10 dag rodzynek
-50 dag mirabelek
-300 ml wermutu
-oliwa do smażenia
-2 ząbki czosnku
-sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

-Mięso myjemy, osuszamy i jeśli konieczne usuwamy błony. Czosnek rozcieramy z solą i nacieramy polędwiczki. Następnie kroimy je wzdłuż, nie do końca, tak aby powstała kiszonka. Do niej wkładamy po garstce rodzynek.
-Myjemy i drylujemy mirabelki. Mięso obsmażamy, na silnym ogniu i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy mirabelkami, polewamy tłuszczem ze smażenia wymieszany z wermutem.
-Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.   Wyjmujemy mięso, a sos miksujemy. Doprawiamy solą i cukrem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz