To Się Przyda

niedziela, 1 września 2013

PULPETY DROBIOWE W SOSIE SEROWYM

Sos serowy jest jednym z ulubionych, gdyż wiele prostych potraw zmienia w dania wykwintne i świąteczne. Gotowane warzywa czy kopytka, polane sosem serowym, są pyszne. Poznajcie więc niezwykły sos.

Pulpety drobiowe




Składniki na pulpety i sos:

-50 dag mielonego mięsa drobiowego
-3 łyżki natki lub koperku
-łyżka tymianku
-ząbek czosnku ( jeśli chcemy)
-2 jajka
-czerstwa bułka
-5 łyżek mąki
-4 łyżki oleju
-3 łyżki masła
-3 łyżki mąki
-pół szklanki mleka
-4 łyżki śmietany
-kostka bulionowa
-pół szklanki ostrego, startego sera
-sól do smaku

Przygotowanie pulpetów i sosu:

-Namaczamy kajzerkę w ciepłej wodzie i wyciskamy. Wyrabiamy razem kajzerkę, mięso, jajka, przyprawy i zioła. Solimy do smaku. Rękami zwilżonymi w wodzie formujemy z masy mięsnej kuleczki i obtaczamy je w mące.
-Rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na średnim ogniu ze wszystkich stron.Dolewamy półtorej szklanki wody, kostkę bulionową, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
-Zasmażamy, mieszając, masło z mąką, na bardzo małym ogniu. Odstawiamy, wlewamy zimne mleko i śmietanę, energicznie mieszając. Dodajemy sos do pulpetów i gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje.
-Wsypujemy do sosu ser i mieszamy, aż się rozpuści. Nie gotujemy.

Znakomitym dodatkiem jest ryż lub kasza gryczana, jaglana lub krakowska. Do tego ulubiona sałatka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz