To Się Przyda

poniedziałek, 2 września 2013

SZNYCLE WIEPRZOWE

Nic tak nie poprawia nastroju, jak odkrywanie nowych smaków. Te sznycle z wieprzowiny, mięso niezbyt wykwintnego, zadowolą każdego smakosza.
Polecam podać je z frytkami i jarzynami z wody, czyli gotowanymi, np. marchewką, groszkiem, szparagami. Dobrze z nimi komponuje się ryż na sypko i sałatka z winegretem.

Sznycle wieprzowe




Składniki:

-4 sznycle wieprzowe
-2 łyżki mąki
-sól i pieprz do smaku
-sok z połowy cytryny
-smalec lub olej do smażenia
-4 łyżki konfitury z róży
-kostka bulionowa
-150 ml czerwonego półsłodkiego wina
-2 łyżki masła
-łyżeczka rozmarynu
-3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

-Zagotowujemy szklankę wody z kostką bulionową, łyżką masła, winem, rozmarynem i zielem angielskim. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu.
-Zasmażamy łyżkę mąki z łyżką masła. Wlewamy trochę zimnego bulionu, mieszamy i dolewamy pozostały. Zagotowujemy mieszając. Dodajemy konfiturę z róży, pieprzymy do smaku i gotujemy jeszcze ok. 1 minuty.
Rozbijamy tłuczkiem sznycle z obu stron na płaty grubości ok. 0,5 cm. Oprószamy mąką, pieprzem i solą.
-Smażymy mięso na gorącym tłuszczu, na złoty kolor, z obu stron. Zdejmujemy z patelni, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Podajemy z sosem różanym.


Na kotlety nadaje się mięso ze schabu lub szynki, bez tłuszczu i żyłek. Nie powinno być wcześniej zamrażane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz