W lecie należy mięso w marynacie włożyć do lodówki, w zimie wystarczy wystawić w chłodne miejsce. Nie może zamarznąć.
Kupując mięso, należy zwrócić uwagę, aby tłuszcz był biały, delikatny. Starą baraninę rozpoznamy po sinym mięsie i żółtym łoju. Jeśli przeszkadza specyficzny zapach baraniny. zalać trzeba ją wrzątkiem, a potem szybko opłukać zimną wodą.
Jest pyszna ta pieczeń, przewiozłam go z południa polski.
Jagnięcina ze szpinakiem
Składniki:
-1 kg jagnięciny bez kości
-2-3 szklanki wody
-1 kg szpinaku
-4 ząbki czosnku
-250 ml wina czerwonego
-liść laurowy
-6 ziaren ziela angielskiego
-sól i cukier do smaku
-oliwa do smażenia
Przygotowanie:
-Zagotowujemy wodę, wino, liść laurowy, ziele angielskie, sól i cukier. W garnku, najlepiej kamiennym. zalewamy gorącą marynatą umyte, pokrojone w plastry mięso. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. kilka razy obracamy.
-Wyjmujemy mięso z marynaty, obsmażamy na oliwie i wkładamy do brytfanny. Podlewamy oliwą ze smażenia i szklanką marynaty. Przykrywamy i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st. podlewając od czasu do czasu.
-Płuczemy, czyścimy i kroimy szpinak. Rozgrzewamy w rondlu 4 łyżki oliwy, wrzucamy rozdrobniony czosnek, a po minucie szpinak. Solimy, przykrywamy i dusimy, aż szpinak opadnie.
-Odkrywamy mięso, aby nadmiar sosu odparował. na półmisku układamy szpinak, a na nim plastry jagnięciny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz