To Się Przyda

środa, 25 września 2013

SAŁATKA WARZYWNA

To doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata przez długie zimowe miesiące.

Sałatka warzywna




Składniki:

-1 kg białej kapusty
-1 kg marchwi
-1 kg pomidorów
-1 kg ogórków sałatkowych
-1 kg fasoli szparagowej
-1/2 kg cebuli
-1/2 kg papryki
-12 szklanki oleju
-1/2 szklanki octu
-3 łyżki soli
-1 szklanka cukru
-ziele angielskie, po ziarenku do słoika

Przygotowanie:

Fasolę szparagową płuczemy pod bieżącą wodą, czyścimy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i dobrze osączamy na sicie. Marchew, pomidory, ogórki, cebulę i strąki papryki czyścimy. Paprykę najpierw kroimy wzdłuż na połówki, następnie usuwamy ziarna, płuczemy i kroimy na małe kawałki. Pokrojone warzywa mieszamy z pozostałymi składnikami. Porcje sałatki wkładamy do słoików, zamykamy i gotujemy 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz