To Się Przyda

sobota, 7 września 2013

RYŻ Z PRAWDZIWKAMI

W niewielu krajach poza Polską jada się tyle odmian grzybów przyrządzanych na tyle sposobów - duszone, gotowane, smażone. Najszlachetniejsze są prawdziwki. Tym razem z ryżem.

Ryż z prawdziwkami




Składniki:

-35 dag ryżu
-40 dag świeżych prawdziwków
-6 szklanek wody
-kostka bulionu grzybowego
-duża cebula
-kieliszek białego wytrawnego wina
-4 łyżki masła
-pęczek koperku
-sól
-tarty ser

Przygotowanie:

-Czyścimy i dokładnie płuczemy, następnie kroimy na plasterki. Zalewamy zimną wodą. dodajemy kostkę bulionową, lekko solimy i gotujemy ok. 20 minut. 
-Obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy ryż i smażymy, aż ziarnka staną się przezroczyste. Wlewamy wino i mieszając odparowujemy.
-Dolewamy po trochu gorący wywar z prawdziwkami i gotujemy na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję gorącego wywary. Po dolaniu każdej porcji, ryż mieszamy i przykrywamy.Gotujemy 20 minut.
-Na koniec dodajemy posiekany koperek, doprawimy do smaku i posypujemy startym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz