Ryż z prawdziwkami
Składniki:
-35 dag ryżu
-40 dag świeżych prawdziwków
-6 szklanek wody
-kostka bulionu grzybowego
-duża cebula
-kieliszek białego wytrawnego wina
-4 łyżki masła
-pęczek koperku
-sól
-tarty ser
Przygotowanie:
-Czyścimy i dokładnie płuczemy, następnie kroimy na plasterki. Zalewamy zimną wodą. dodajemy kostkę bulionową, lekko solimy i gotujemy ok. 20 minut.
-Obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy ryż i smażymy, aż ziarnka staną się przezroczyste. Wlewamy wino i mieszając odparowujemy.
-Dolewamy po trochu gorący wywar z prawdziwkami i gotujemy na małym ogniu. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję gorącego wywary. Po dolaniu każdej porcji, ryż mieszamy i przykrywamy.Gotujemy 20 minut.
-Na koniec dodajemy posiekany koperek, doprawimy do smaku i posypujemy startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz