-To rodzaj gęstego, słodko - pikantnego sosu z owoców lub jarzyn, przypraw korzennych i ziół pochodzącego z kolonialnej kuchni brytyjskiej.
-Różne jego odmiany popularne są na całym świecie. Chutneye podaje się najczęściej jako dodatek do mięs i ryb.
Chutney z mango
Składniki:
-3 owoce mango
-2/3 szklanki octu winnego
-spora cebula
-łyżeczka sproszkowanego chili
-łyżeczka drobno pokrojonego korzenia imbiru
-pół łyżeczki mielonej kolendry
-2 łyżki cukru
-2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę i imbir, Dodajemy resztę przypraw i mieszając, smażymy jeszcze minutę. Mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Do rondla wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Do wrzącego octu wkładamy pokrojone owoce i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Gorący sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy.
Podajemy do pasztetów, ryb pieczeni i wędlim
Podajemy do pasztetów, ryb pieczeni i wędlim
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz