Zrazy wołowe nadziewane cebulą
Składniki:
-40 dag mięsa wołowego
-10 małych cebul
-8 dag słoniny
-1 łyżka oleju
-1 łyżeczka mąki
-sól
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w poprzek włókien na pięć części. Każdą rozbijamy tłuczkiem, należy go często moczyć w wodzie. Na każdym płacie mięsa umieszczamy cienki plasterek słoniny i po dwie obrane małe cebulki pokrojone w cząstki. Całość oprószamy solą, ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami. Zrazy obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Zrumieniamy ze wszystkich stron i podlewamy wodą. Dodajemy cebulki i dusimy na małym ogniu do miękkości. podajemy z kaszą gryczaną lub jęczmienną i ćwikłą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz