Bakłażany kupuję o jak najdłuższym kształcie. Wtedy łatwiej jest je zrolować.
Do smażenia bakłażana rozgrzewam oliwę na patelni, wkładam bakłażana i smażę szybko nie dolewając tłuszczu. Bakłażan w czasie smażenia wchłania każdą ilość tłuszczu i patelnia natychmiast po włożeniu plastrów robi się sucha. Tak ma być. Można dodać troszeczkę oliwy po przerzuceniu plastrów na drugą stronę.
Roladki z bakłażana
Przygotowanie: 10 minut
Macerowanie: 20 minut
Składniki na ok. 6 roladek:
-duży podłużny bakłażan
-6 łyżeczek majonezu
-Kilka łodyżek szczypiorku
-1-2 dojrzałe pomidory
-2 ząbki czosnku
-sól do smaku
-oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Myjemy bakłażan. Kroimy go wzdłuż na plastry grubości ok. 1 cm. Solimy i odstawiamy na 20 minut.. Gdy puszczą sok, dokładnie je wycieramy papierowym ręcznikiem.
-Smażymy plastry bakłażana na gorącym tłuszczu. Studzimy, następnie każdy smarujemy majonezem, wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem, kładziemy cząstkę pomidora i zawijamy.
-Każdy rulonik obwiązujemy jednym lub dwoma szczypiorkami. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz