To Się Przyda

piątek, 20 września 2013

OMLET Z RODZYNKAMI I KARMELEM

Omlet ten jest deserem. Najeży go zjeść natychmiast po usmażeniu.Można ozdobić listkami mięty. Jest to deser bardzo rzadko spotykany , ale bardzo pyszny.
Jajka z mąką najlepiej ubić w kubku małą trzepaczką do piany. Do masy omletowej można dodać cynamon lub kardamon.
W tym przepisie nie wolno zastępować masła do smażenia innym tłuszczem. Zmieni to zupełnie smak potrawy. Ponieważ masło łatwo się pali, trzeba rozpuszczać je na małym ogniu i smażyć omlet powoli.

Omlet z rodzynkami i karmelem




Przygotowanie: 3 minuty
smażenie:10 minut

Składniki na 1 porcję:

-2 jajka
-łyżka mąki
-cukier waniliowy
-2 łyżki masła
-2 łyżki rodzynków
-2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)

Przygotowanie:

-Rozbijamy jajka, dodajemy mąkę i cukier waniliowy. Mieszamy na gładką, jednolitą masę.
-Rozgrzewamy na patelni płaską łyżkę masła i wlewamy masę omletową. Smażymy z jednej strony, odwracamy i lekko rumienimy.
-Rozrywamy omlet po 2-3 minutach na kawałki, dwoma widelcami. Dodajemy pozostałe masło, cukier i rodzynki. Smażymy, aż cukier rozpuści się na karmel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz