Jajka z mąką najlepiej ubić w kubku małą trzepaczką do piany. Do masy omletowej można dodać cynamon lub kardamon.
W tym przepisie nie wolno zastępować masła do smażenia innym tłuszczem. Zmieni to zupełnie smak potrawy. Ponieważ masło łatwo się pali, trzeba rozpuszczać je na małym ogniu i smażyć omlet powoli.
Omlet z rodzynkami i karmelem
Przygotowanie: 3 minuty
smażenie:10 minut
Składniki na 1 porcję:
-2 jajka
-łyżka mąki
-cukier waniliowy
-2 łyżki masła
-2 łyżki rodzynków
-2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
Przygotowanie:
-Rozbijamy jajka, dodajemy mąkę i cukier waniliowy. Mieszamy na gładką, jednolitą masę.
-Rozgrzewamy na patelni płaską łyżkę masła i wlewamy masę omletową. Smażymy z jednej strony, odwracamy i lekko rumienimy.
-Rozrywamy omlet po 2-3 minutach na kawałki, dwoma widelcami. Dodajemy pozostałe masło, cukier i rodzynki. Smażymy, aż cukier rozpuści się na karmel.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz